Mandarinkacsamesék

Miért ne utazzunk Kínába októberben?

2022. október 08. 15:07 - yi

Még ha lehetne is...

Egy kis sétálós videó Xi'anból, 2017 októberéből. 

Xi'an az egyik legkedveltebb turistacélpont, pár kulcsszó, hogy miért: Agyaghadsereg, császári temetkezési helyek, Muszlim negyed, kaja, kaja, kaja, kaja..... és még sok minden más, például ennivaló.

Kétszer jártam itt, egyszer még az első kínai utamon, 2008-ban, egyedül, és 2017-ben a barátaimmal.

Nos, utoljára elkövettem egy olyan hibát, amit csak kezdők szoktak, de még ők sem, mióta én tanítom őket, mármint, ha hallgatnak rám. 
Szóval, Kínában nincs olyan évi rendes pihenőszabadság-rendszer, mint nálunk, így mindenki akkor utazik, pihen, nyaral, családlátogat, amikor valamilyen ünnep van. 

Ebből a legfontosabb, leghosszabb és legismertebb a Holdújév, avagy kínai újév, avagy tavaszünnep, vagyis a 春节. Ez minimum két hét, de iskolásoknak akár sokkal hosszabb pihenő is, hiszen ilyenkor mindenki hazamegy a családjához, és együtt ünnepelnek. Vannak olyan szülők, akik anyagi okok miatt például csak ilyenkor jutnak haza a gyerekeikhez, akiket jó esetben a nagyszülők vagy egyéb rokonok nevelnek, rosszabb esetben az utca. 

A másik, viszonylag hosszabb pihenő az államalapítás ünnepe, a nemzeti ünnep október 1-én, ez általában 8-10 napos leállás. Ez nem tradicionális ünnep, így nem is igazán kapcsolódik hozzá hagyomány, azt leszámítva, hogy aki teheti, útnak indul, és "nyaral". Ilyenkor általában már/még mindenhol elviselhető az időjárás. 

Több száz millió ember ember útra kel, ....egyszerre. Na? Megvan, hol volt a hiba, amit elkövettem? 

Igen. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandarin-kacsa-mesek.blog.hu/api/trackback/id/tr617949626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása